You are currently viewing За мъжете: погрижете се за простатата си навреме!

За мъжете: погрижете се за простатата си навреме!

Простатната жлеза е онзи мъжки орган, който отговаря за производството на семенна течност. Има размери на орех и е разположена като на кръстопът между основата на пениса и пикочния мехур. Казано най-просто, без нейната работа няма как да еякулирате и ще бъде затруднено уринирането – симптомите се изразяват в чести позиви, но с трудно излизаща, изтъняла струя.

Увеличаването на простатната жлеза е нормален биологичен процес

Всеки мъж трябва да знае, че с течение на времето простатата се увеличава – това е т. нар. доброкачествената хиперплазия на простатата (ДПХ). Тя няма как да се намали, но съвременната медицина предлага медикаменти, които облекчават състоянието, подобряват уринирането и с тях един мъж може да доживее до дълбоки старини, без да губи сексуалната си активност. Операция за пълно премахване на простатата е крайна мярка и се прилага при установен рак.

Тъй като простатата се намира съвсем близо до пикочния мехур, при нейното увеличаване се затруднява уринирането. Но не може да се говори за рак на простатата, докато не се докаже чрез процедура, наречена биопсия.

Стандартни изследвания за превенция на рак на простатата

Мъжете над 45 г. трябва да посещават уролог с цел профилактика. Лекарят ще назначи кръвното изследване PSA – простатно-специфичен антиген. Резултатите не тълкувайте сами – те задължително трябва да бъдат показани на уролога, който предприема действия, в зависимост от тях. При нормални стойности на този антиген няма нужда от терапия, но съветът е контролно изследване веднъж годишно.

Другото изследване, което е неизбежно, е ректалното туше – т. е. проверка на простатната жлеза с пръст от страна на лекаря, извършена през ректума (ануса). Много мъже се ужасяват от тази мисъл, но без това не може.

Помислете: това е като да сте жена, да отидете на гинеколог и да не позволите преглед с ръка. Чрез ректалното туширане лекарят опипва не цялата, но голяма част от простатата и може да установи дали има удебелявания или друга патология.

Съвети за поддържане здравословното състояние на простатата

Пълноценно хранене

От храненето идва всичко, включително мъжките проблеми. При здравословно хранене, с наблягане на плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, както и на морски дарове, ще намалите риска от проблеми с простатата и ще се радвате на пълноценен сексуален живот.

Добавки

Добавките са препоръчителни, но само ако сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали, от които мъжкото ви здраве се нуждае. Направете консултация с уролог или андролог, преди да похарчите пари за добавка.

Алкохол и цигари – само в умерени количества

Алкохолът, цигарите, дрогата, както и преработените храни могат да доведат до проблеми, и то не само с простатната жлеза. Изключете ги или ги намалете, доколкото е възможно.

Повече движение

За да поддържате простатата, както и другите си органи здрави, не се заседявайте, а се движете през целия ден, правете упражнения поне по няколко пъти седмично. Няма да компенсирате с продължителни тренировки един-два пъти в седмицата, а с движение и трениране често, по малко.

Обездвижването може да бъде дори опасно. Ако седите повече от 30 минути на едно място, без да помръднете, простатата ви страда. Подобно е и с колоезденето, което потиска тестисите – не прекалявайте с него, ако сте любител колоездач. На всеки половин час ставайте, разтягайте се и се разхождайте за по няколко минути.