You are currently viewing Рядък случай: алергия към сперма

Рядък случай: алергия към сперма

Когато става дума за секс, едва ли има нещо по-неприятно от това да се установи т. нар. алергия към семенна течност, известна като свръхчувствителност към човешка семенна плазма (HSP). Това представлява алергична реакция към протеините, намиращи се в спермата на повечето мъже. Състоянието може да засегне представителите и на двата пола, т. е. жените и хомосексуалните мъже. Добрите новини във връзка с този вид алергия са три:

  • не се среща често;
  • не се причинява от спермата на всеки мъж;
  • терапии за лекуване съществуват.

Каква е причината за алергията към сперма?

Алергията към мъжката семенна течност се причинява от протеини, намиращи се в спермата на някои мъже. Изследвания посочват, че определени лекарства или хранителни алергени, открити в спермата, също могат да предизвикат симптоми на такава алергия.

Какви са симптомите на алергията към сперма?

Симптоматиката на алергията към семенна течност започва от 20 до 30 минути след контакт със сперма, може да продължи до няколко часа и дори няколко дни. Тя лесно може да бъде объркана с вагинит и други полово преносими болести, тъй като включва: зачервяване на вулвата, пениса и кожата над гениталиите, парене, сърбеж, необичайно подуване и болка. Тези симптоми могат да се появят навсякъде, където е имало контакт със сперма – по устните, ръцете, гръдния кош, ануса и т. н. При нелекуване или ненавременно установяване на тази алергия симптомите се разпространяват по цялото тяло и причиняват силна умора, прекомерно затопляне на тялото и грипоподобно състояние.

Какво е анафилаксия?

Анафилаксията е тежка алергична реакция, причиняваща смърт. Нейната  симптоматика се появява в рамките на минути след контакт със сперма и изисква незабавна медицинска помощ: внезапно затруднено дишане, хрипове,

подуване на езика или гърлото, засилен или силно отслабнал пулс, замаяност, припадане, гадене, повръщане и диария.

Как се диагностицира алергията към сперма?

Ако подозирате. че симптомите ви са резултат от алергия към сперма, важно е спешно да се обърнете към лекар, който ще вземе проба от спермата на партньора и ще я инжектира в кожата ви, за да установи алергията със сигурност.

Лечебната практика, наречена десенсибилизация

В случай на установена алергия към сперма, лекарят алерголог или имунолог може да прибегне до десенсибилизация – в случая, поставяне разреден разтвор на сперма във вагината или върху пениса на всеки 20 минути. Този процес продължава дотогава, докато не успеете да издържите на неразредена сперма, без да изпитате симптоматика на алергията.

Лекуване с помощта на медикаменти

Лекуващият лекар може също така да препоръча прием на антихистаминов препарат без рецепта преди всякаква сексуална активност, за да се минимизират вашите симптоми, особено ако вие или партньорът ви изберете да не използвате презерватив.