You are currently viewing Защо желанието ни за секс във връзката утихва и/ли умира и какво можем да направим по въпроса?

Защо желанието ни за секс във връзката утихва и/ли умира и какво можем да направим по въпроса?

Много често, в по-продължителни връзки желанието ни за секс спада до минимум. Сексът неимоверно намалява,  а често пъти когато се случва, той е за “отбиване на номера”. Постепенно тази ситуация се превръща в постоянна и оттам нататък се влошава не само сексуалния, но и емоционалния живот на партньорите. Това са предпоставки за раздяла, развод или изневяра. 

Какво можем да направим, за да избегнем това?

На първо време е добре да разберем, дали имаме нужда от повече интимност и скъсяване на дистанцията или обратното – увеличаване на дистанцията и малко повече автономия на партньорите.

Истината е, че желанието се нуждае от въздух, за да гори – и основните му съставки са любопитство, игра, мистерия. И често пъти, когато връзката премине в по-близко съжителство – когато почти или изцяло заживеем заедно, когато имаме деца и споделени грижи – тази мистерия и любопитство отстъпват място на отговорността и рутината. Получава се близост без желание, интимност без страст. Ако това е ситуацията във Вашите взаимоотношения, опитайте да:

  • Си дадете повече еротична автономия (говорим за мастурбация, за време един без друг, за това да усетим собствения си еротицизъм)
  • Излизате заедно на събития, без да стоите заедно през цялото време – позволете си да видите партньора отдалече – да видите как разговаря с други хора, да го видите в нова роля
  • Позволете си да флиртувате, да Ви е любопитно и да сте в еротичната си енергия без партньора

В същото време е възможно желанието за секс да намалява, тъй като дистанцията между Вас е твърде голяма и освен липса на желание има и липса на интимност. Често се случва, партньори да очакват да имат стабилен сексуален живот, без да има дълбока емоционална или физическа интимност. Много е трудно да се чувстваме в желанието си, когато партньора изскочи пред нас и пожелае секс, ако примерно не сме се прегръщали или целували (без инициация за секс) от 2 седмици. Проявите на интимност, извън какъвто и да било сексуален контекст – целувки, прегръдки, гушкане или пък изслушване, емоционална близост и разбиране са изключително важни, за да продължим да се чувстваме близки и да можем да се усетим уязвими. Уязвимостта между партньорите е мощен катализатор на дълбочина и богат еротичен живот. Ако това е което липсва в отношенията Ви:

  • Отделете време за споделяне, за дълбоки емоционални разговори, като единствената цел да е това да видите и изслушате партньора (без да давате съвети)
  • Целувайте се, прегръщайте се и се гушкайте, без да инициирате секс
  • Бъдете уязвими един с друг – уязвимостта не е слабост, а точно обратното

Не се колебайте да зададете вашите въпроси към Ванина.

Ще получите отговор от експерт напълно безплатно и дискретно, благодарение на нашата рубрика „Попитай експертите“.

[contact-form-7 id=“77591″ title=“Форма за контакти 1″]

В случай, че желаете да проведете личен разговор с Ванина Уолеб, можете да се свържете с нея чрез нейната facebook страница Vanina Tsoneva – intimacy coach.