You are currently viewing Колко често, колко дълго – митовете, които вредят на секса- Част 1

Колко често, колко дълго – митовете, които вредят на секса- Част 1

Колко често?

“Не правим секс достатъчно често” е едно и от основните оплаквания, които чувам от клиенти. Съществува ли изобщо концепция за това колко често трябва да правим секс и колко е “нормално” (разбирай, колко секс правят съседите, колегите, приятелите ни)? Или това, че честотата на секса определя качеството на сексуалния ни живот е универсален мит? Честотата на секса в една връзка е строго индивидуална за специфичната връзка и варира постоянно по време на връзката. Възможно е в началото да правите секс по няколко пъти на ден, а в по-продължителна връзка това да се случва няколко пъти в месеца. Това не е задължително проблематично – както казах, всяка връзка има своите спадове в желанието (ако бихте искали да повишите желанието си един за друг прочетете някои от предишните ми статии). В този смисъл много пъти, когато клиентите ми кажат искаме да правим повече секс, те всъщност имат предвид – искаме да правим по-качествен секс. Какво е качествен секс за Вас и партньора е нещо, което е въпрос на комуникация между двамата – но при всички случаи – ако правите качествен секс, количеството му едва ли ще Ви притеснява. Така че тук важи принципа – по-дбре качество, от колкото количество.

Колко дълго?

От една страна има резон в този мит. Дължината на сексуалния акт и по-конкретно – времето, необходимо за достигане на оргазъм е различно при мъжете и жените. Ако при мъжете това е 7 минути, на жените са необходими между 15 и 30 минути да достигнат до оргазъм. Тъй че в този смисъл – да, по-дългия секс определено може да облагодетелства жените. Но тук има две уговорки. Първата е, че когато говорим за секс, не говорим САМО за пенетрция. Тези 15-30 минути могат да включват стимулация с ръце, с уста, с играчки и не е задължително винаги да включват вагинална пенетрация. Все пак едва 20% от нас свършват от това. Т.е. по-продължителен секс не е равен на по-продължителна пенетрация. Ако пенетрацията е нещо, което се харесва и на двама Ви и води до оргазми – супер, използвайте го до максимум. Но не се притеснявайте да въведете и други форми на стимулация и да направите секса по-динамичен и интересен. Втората уговорка е, че времетраенето на секса не бива да се превръща в единица за измерване на качеството му. Това идва точно от този мит – колкото по-дълго, толкова по-добре. Но много пъти, колкото по-дълго не е равно на толкова по-добре. При по-дълъг секс е възможно да се разсейваме по-лесно, да се отдалечим от момента и да се заключим в главата си, от което да загубим и усещанията. При по-дълъг секс, ако няма достатъчно овлажняване може да се получат болезнени протърквания. И най-накрая, понякога просто не можем да стигнем до оргазъм и по-дългия секс не помага на ситуацията. Очаквайте втора част на митовете за секса, в която ще говорим за желание и оргазми.

Не се колебайте да зададете вашите въпроси към Ванина.

Ще получите отговор от експерт напълно безплатно и дискретно, благодарение на нашата рубрика „Попитай експертите“.

    В случай, че желаете да проведете личен разговор с Ванина Уолеб, можете да се свържете с нея чрез нейната facebook страница Vanina Tsoneva – intimacy coach.