You are currently viewing Кама Сутра: митове и факти за емблематичното четиво

Кама Сутра: митове и факти за емблематичното четиво

Едва ли има човек, който да не е чувал за Кама Сутра – книгата, възприемана като наръчник за екзотични и сложни сексуални пози. Разбира се, всеки, който иска да нажежи страстите и да разнообрази интимната игра с партньора, може да почерпи идеи от Кама Сутра, но това далеч не е основното предназначение на четивото.

Нека разгледаме четири популярни заблуди по негов адрес и малко известните факти, стоящи сад тях.

Мит № 1: Това е свещена индийска книга

В действителност „Кама Сутра“ е древна индийска книга, чиято концепция се корени дълбоко във философията на хиндуистите, но не е „свещена“ от религиозна гледна точка.

Названието ѝ произлиза от санскрит и означава „Нишка на любовта/страстта“. Нейният автор, Ватсяяна, съставил текстовете като резюме на по-ранни писания, известни като Кама Шастра – „наука за любовта“. И според изследователите това се е случило преди около две хиляди години!

Мит № 2: Това е наръчник за сложни акробатични секс пози

Въпреки че Кама Сутра съдържа подробни описания за еротични техники, те са само малка част от цялото четиво. Основната тема на книгата са идеите и начините за по-разнообразно, приятно и пълноценно общуване между мъжа и жената – интимно, емоционално и физическо. Нещо повече: тя съдържа 36 глави, подредени в 7 части, от които едва 1/5 са посветени на позите. Те, впрочем, са общо 64 на брой, наречени „64 изкуства“.

Що се отнася до сложността, вероятно мнозина ще изпитват затруднения от прилагането на позите, изискващи гъвкавост и сила. Но както споменахме, те са малка порция от „изкуствата“ и дори самият автор се фокусира не толкова върху техниките, а върху съветите си за сексуалното изживяване като цяло. Поместени са и указания кога и как са допустими по-груби ласки и какви звуци и стенания е удачно да издават партньорите.

Мит № 3: Това е еротично четиво за мъже

Тотално погрешното схващане пропуска основната идея на Кама Сутра: тя няма за цел да бъде розов роман, макар и изпъстрена с „разголени“ илюстрации, а да информира както мъжете, така и жените за редица аспекти от човешките взаимоотношения. Западната култура от десетилетия насам пресилено скандализира заглавието – светлините на прожекторите падат единствено върху секс позите, игнорирайки преобладаващата част от замисъла. Четивото помага на партньорите с насоки при ухажване, правилата за хармоничен брак, щастлив семеен живот и адекватно социално поведение.

В този ред на мисли авторът Ватсяяна не остава чужд на моралните норми, но представя секса като божествен съюз, от който трябва да се извлече наслада и да скрепи връзката с половинката.

Мит № 4: Това е остаряла и неприложима днес книга

Макар че е написана преди повече от две хилядолетия, „Кама Сутра“ остава актуална по много начини, предлагайки философски прозрения за човешките желания и интимност. Да, някои от специфичните препоръки може да не съответстват на съвременните ценности или практики, но всеобхватните принципи на любовта, уважението и взаимното задоволяване продължават да бъдат полезни на читатели от различни култури по целия свят.