You are currently viewing Два мита около мастурбацията

Два мита около мастурбацията

Мастурбацията за съжаление е често пренебрегвана форма на секс и време за себе си. Поради редица социализации, както и погрешни разбирания – женската мастурбация и удоволствие са винаги някак на заден план, когато говорим за секс и интимност. И по този начин изпускаме шанса да говорим за мастурбацията по съвсем практичен начин, без да изпитваме срам. Изпускаме и възможността да открием нови неща за себе си и да се насладим на това, което ни харесва. Има толкова много митове около мастурбацията, от това че вреди на връзката ни, до това, че не е нормално да мастурбираме по няколко пъти на ден. Ето и двата основни от тях и защо не са верни.

Мастурбацията вреди на връзката

Този мит често е използван в контекста на това, че единият от партньорите мастурбира, вместо да прави секс с партньора си. Появява се ревност и усещане за “аз не съм достатъчен”  и това лесно може да прерасне в конфликти и затворен цикъл на безсексие във връзката. Много редки са случаите, когато можем да говорим за проблематична мастурбация и те обикновено включват нереалистични очаквания от секса с партньор (създадени например от прекомерното и постоянно гледане на порно). В повечето случаи мастурбацията всъщност подпомога връзката и секса с партньор, тъй като поддържа желанието Ви, дава Ви необходимото време за себе си в еротичен контекст и Ви помага да разберете какво Ви харесва. Мастурбацията е вид секс, отделен от партньорския такъв и тя не се отразява на това до колко искате партньора си.

Честата мастурбация е вредна

Всъщност, честата мастурбация, а и мастурбацията като цяло има многобройни позитивни ефекти върху емоционалното ни и физическо състояние. Тя намалява стреса, подпомага добрия сън и намалява крампите около месечния цикъл. Относно честотата на мастурбацията – в живота си ще имате различни периоди и ще мастурбирате с различна честота. Понякога може да минат седмици или месеци без да мастурбирате, а други пъти ще имате нужда да мастурбирате всеки ден (възможно е да е и по няколко пъти на ден). Това е съвсем нормално и е здравословна проява на желанието и възбудата Ви. Единствените случаи, в които мастурбацията може да е проблемна като честота е когато започне да пречи на ежедневните Ви задължения, хобита и активности – в такъв случай е добре да поговорите със специалист и да видите на какво се дължи това.

Не се колебайте да зададете вашите въпроси към Ванина.

Ще получите отговор от експерт напълно безплатно и дискретно, благодарение на нашата рубрика „Попитай експертите“.
[contact-form-7 id=“77591″ title=“Форма за контакти 1″]

В случай, че желаете да проведете личен разговор с Ванина Уолеб, можете да се свържете с нея чрез нейната facebook страница Vanina Tsoneva – intimacy coach.