Вибраторът – откъде и защо се е появил?

Вибраторът - откъде и защо се е появил?

Вибраторът има дълга история, която започва векове назад във времето, докато стигне до сегашната си форма и предназначение. Всъщност, вибраторите са били създадени с… лечебна цел.

Предшественикът на вибратора

В Древен Рим и Древна Гърция са възприемали потребността от сексуално удовлетворение като част от доброто женско здраве. Иначе казано – няма секс, има болест. Липсата на сексуална удовлетвореност се е бележила като истерично състояние, характерно за жените. Лечителите по онова време са считали „hysteria“ за заболяване на матката, което е водело до силна раздразнителност и дискомфорт. Тази причина е наложила приложение на терапия, включваща масаж на гениталиите.

Практиката на това лечение се е запазила непроменена до XIX век. Дългия период дължи на ефективността си, тъй като гениталният масаж се е смятал за доста надеждно средство за справянето с „истерията“. Оприличавано на вид  хронично заболяване, състоянието изисквало редовна терапия, за да се премахнат симптомите на онова, което днес наричаме просто „сексуалната неудовлетвореност“. Масажите са се извършвали от самите лекари и акушерки, които са използвали етерични масла и продължавали манипулацията си до момент, в който пациентките достигнат до състояние на т. нар. „истерия пароксизъм“ – с една дума: оргазъм. Както става ясно, този масаж е бил чисто медицинско лечение и на него не се е гледало като на смущаващо или засягащо достойнството деяние. Нещо повече, лекарите често поощрявали самотните дами и монахините редовно да прилагат терапията.

Как се е създал първият вибратор?

Въпреки своята ефективност, проблемът на масажната терапия е бил в това, че твърде много жени са се нуждаели от него, а физически лекарите не са смогвали да ги лекуват. Всяка масажна процедура е била извършвана ръчно и е отнемала понякога и час, за да се получи оргазъм. Появила се е нужда от специално устройство, което да успява да облекчи работата на медиците, за да могат да обслужват повече пациентки на ден. Това е довело до създаване на първия вибратор.

Прототипите на днешния вибратор далеч не са изглеждали като него. Те са били захранвани чрез воден механизъм, с педали, ръчни манивели, а някои –  с  па̀ра. Най-използваният модел е бил с височина почти два метра и изисквал най-малко трима души, които да го управляват…

Днешните модели

След появата на първия вибратор, своята еволюция и „съвършенство“ по форма и компактност полезният уред реализира днес, когато бива обогатен с многофункционални свойства, на които жените се наслаждават: с G-точка стимулатор, въртящ се, анален, нестандартен и т. н. „Лечебната терапия“ отново е факт, но сега е още по-приятна!

секс магазин
Затвори менюто
×
×

Количка