Въпрос на живот и смърт: Може ли сексът да доведе до сърдечен удар?

Хората със сърдечни проблеми или тези на по-висока възраст вероятно често се питат: може ли сексът да ни докара инфаркт? Ново изследване показва, че това е възможно, но се случва сравнително рядко.

Екип от учени е изследвало случаите на повече от 4500 души, които са били покосени от внезапен сърдечен удар. Установено е, че в по-малко от 1% от случаите става дума за инфаркт, настъпил по време или непосредствено след сексуален акт.

Резултатите от изследването са представени пред Американската сърдечна асоциация и бяха публикувани в медицинския журнал на Американския кардиологичен университет.

Д-р Сюмет Чю, медицински директор на центъра за сърдечно здраве на института Cedars-Sinai в Лос Анджелис, заявява: “Сърдечният арест е ужасяващо събитие, при което шансовете за смърт са големи. Установихме обаче, че шансовете за подобен случай по време на сексуална активност са невероятно ниски”.

“Това е становище, което може да бъде предоставено на пациентите със сърдечни заболявания, подкрепено от добре изследвана информация”, добави той.

В малкото случаи, при които е установено, че сърдечен удар е настъпил по време или след секс, в 94% от случаите е ставало дума за пациенти от мъжки пол, показват данните. 1 от 100 случаи на сърдечен арест при мъжете се свързва със сексуален акт, докато при жените бройката е 1 от 1000.

Съобщава се, че средната възраст на пациентите, получили сърдечен удар по време или след секс, е 60 години.

Направеното изследване също така установява, че при случаите, когато е получен сърдечен удар по време на секс, едва в 1/3 от тях сексуалният партньор на потърпевшия е знаел как да му окаже първа помощ, докато се чака линейка. Учените посочват, че това подчертава нуждата от по-добро информиране на хората относно първата помощ и как тя може да се приложи в подобен момент.

Д-р Чю заявява: “Множество направени проучвания показват, че направената първа помощ може да подобри значително шансовете за оцеляване на потърпевшия от сърдечен удар.”

Трябва да отбележим, че е съвсем нормално да се притеснявате от правенето на секс, ако имате сърдечен проблем. Както добре знаем, сексуалният акт ускорява значително работата на сърцето. Според някои лекари, лесно можете да установите, че сте достатъчно здрав за секс, ако безпроблемно можете да изкачате стълбите или можете да изминете/изтичате един километър без проблеми. Макар и нисък, този риск все пак съществува, тъй че нашият съвет е да бъдете предпазливи.

секс магазин
Затвори менюто
×
×

Количка