Психологическите причини за фригидност и импотентност

Психологическите причини  за фригидност и импотентност

Малко са мъжете и жените, които открито признават, че сексът им не е на върхово ниво. Думи като „фригидност“ и „импотентност“ се определят като срамни за признаване и повод за тревога, че половият живот е приключил и нищо не може да се направи, за да се върнат сексуалната страст и сила. 

В действителност, това невинаги е така. В основата на много от случаите стоят чисто психологически бариери, които пораждат страха от провал. Те могат да бъдат в резултат на прекалено строго възпитание в тийнейджърския период, преживяна сексуална травма или просто неувереност в себе си и в собствените си възможности.

Според специалистите сексолози,

сексуалното изкуство е въпрос на психика.

Вкоренено в съзнанието на мнозина е погрешното становище, че винаги, на всяка цена, трябва да се стигне до оргазъм. Ако мъжът не „свършва“, той чувства вина и започва да мисли, че нещо не е наред с мъжкото му здраве. Ако жената така и не се „разтопи“, значи е фригидна, „студена“. При мъжете психологическото разстройство обикновено е още по-тежко, защото засяга тяхното достойнство и чест. Рядко партньорите си дават сметка, че нестабилната ерекция, прибързаната или твърде забавената еякулация, малкото количество сперма, сухата или внезапно стягащата се вагина могат да бъдат продиктувани от стрес и преумора. Силният пол е прекалено докачлив и за да избегне подигравки, не търси помощ. Докато не стане твърде късно…

Решението невинаги включва медикаменти!

Ако не се касае за доказан хормонален проблем или друго физиологическо състояние, пораждащо фригидност или импотентност, става дума за психотравма, за която е нужен психолог. Практиката показва, че подобряването на сексуалния живот преди всичко изисква взаимно доверие и подкрепа:

1.Ти си красив/-а!
Ролята на партньора е да съдейства за самочувствието за половинката си.

2.С теб съм и ако има проблем, ще го решим заедно!
Мъжете се боят от изневяра или изоставяне, защото не могат да задоволят жената до себе си. Нейната роля е да му покаже, че е до него и ще търсят решение – лекар, изследване, консултация със сексолог и т. н. Същото е и от страна на мъжа спрямо жената. Страхът от отхвърляне задълбочава проблема с фригидността и импотентността, а именно той трябва да бъде потушен.

3.Нищо не е забранено, ако го желаем и двамата! Не само аз или само ти!
Играчки за секс, афродизиаци, лубриканти или опитване на нещо ново трябва да бъдат приятни и за двамата. Понякога фригидността може да се появи, защото жената изпитва погнуса от нестандартни секс ласки. Импотентност може да се появи, ако на мъжа не му е приятен аналният секс, например. Отново, нещата опират до другите прояви на любовта – взаимното разбиране. Когато го има, и сексът се подобрява.

секс магазин