Презервативите – преди и сега

Презервативите - преди и сега

Колко „стар“ е презервативът?

При все, че презервативът като предпазно средство набра популярност покрай ерата на СПИН през 80-те и 90-те години на XX век, смята се, че първообразът на съвременния кондом е бил използван в далечното минало, преди повече от 1000 години. Първите открити веществени доказателства за използването на презервативи на територията на днешна Европа са изобразени в пещерни рисунки в Комбарелис, Франция. Навлизайки по-сериозно в темата – първото писмено описание и опити за използване на презерватив е било направено от италианеца Габриеле Фалопиус. Счита се, че той е изобретил вид ленен калъф и е провел опити с помощта на хиляди мъже. В резултат – никой от тях не се е заразил със сифилис. Според друга, малко по-известна легенда, създателят на презерватива се казва д-р Кондом. Тук възниква спор, защото името на предпазното средство произлиза от латинското „condus“ („пипало“). Освен против венерически болести, през XVIII век презервативът е добил известност и като средство против нежелана бременност.

През XX век

От XX век насам презервативът вече се произвежда от латекс. Съответно – колкото по-нови технологии стават, толкова повече се е подобрило и качеството на предпазителя. Постепенно се е започнало производство на по-фини модели, в сравнение с тези, които са били използвани в миналото.

Презервативите на XXI век

Статистиките показват, че в световен мащаб се използват около 24 милиарда презерватива на година. Подобренията и добавките са толкова, колкото фантазия има човек – с аромати, с релеф, с лубрикант и т. н.

Презервативи „с вкус на плод“


Наричани са цветни, “плодови”, ароматни, миришещи. Те са ароматизирани и имат за цел да довеждат до по-голяма възбуда. На пазара се предлагат най-различни по вкус и цвят кондоми – плодове в комбинация с ванилия, шоколад, карамел и какво ли още не. Такива презервативи определено добавят забавен елемент и сладострастие в секса, като по-усъвършенстваните са неспермицидно лубрикирани.

Презервативи за интензивно изживяване

Те притежават релеф, който цели провокиране на по-голяма чувственост по време на секс. Имат различно разположени релефни точки, с които се постига максимална възбуда. Някои модели съдържат вещество, което потиска тежичката миризма на латекс.

Дамски презерватив

Еволюция при презервативите е дамският вид, който може да бъде направен от полиуретан, силикон или латекс. Той се вмъква във влагалището преди началото на половия акт. Ролята му е да задържа спермата след еякулация, като спира навлизането ѝ в шийката на матката. Дамските кондоми имат дължина между 15 и 17 см. Направени са с два гъвкави пръстена, по един от всеки край. Тяхното предназначение е да задържат презерватива във влагалището, за да не изпадне по време на секс. Единият от пръстените е затворен и се поставя вътре, до самата шийка на матката, а другият е отворен и остава извън тялото.

секс магазин
Затвори менюто
×
×

Количка