You are currently viewing Потентност и възраст: наистина ли са взаимозависими?

Потентност и възраст: наистина ли са взаимозависими?

Съвременните мъже не са същите, както преди 50 години. Това твърдение напоследък се използва и в тяхна полза, и в техен ущърб. Къде е истината?

Хората днес стареят по-късно

Наблюдаващата се тенденция към по-късно остаряване е процес, който се посреща с одобрение и радост. Но защо тогава мъжете, страдащи от еректилна дисфункция, са все по-млади? Поне така твърди статистиката, основана на множество проучвания, споделени мнения и преживявания.

Еректилна дисфункция – това е невъзможността да се получи или да се поддържа ерекция, дотолкова твърда, че да се осъществи нормален сексуален контакт. Мнозина твърдят, че този проблем става все по-наболял с увеличаване на възрастта. Но реалността доказва, че неспособността за поддържане на ерекция невинаги е свързана с възрастта.

Напредването на годините не означава непременно, че сте предопределени да развивате еректилна дисфункция. Има много причини, свързани с днешната действителност, които я определят. Такива са например придружаващи заболявания като хипертония, диабет, сърдечни проблеми. Все значими фактори, наред с вредни навици, психологическо остаряване (когато сте остарели съгласно собствените си виждания), затлъстяване, липса на физическа активност, прекалена употреба на електронни устройства.

И все пак, на каква възраст мъжът губи своята потентност?

Силата на ерекцията варира значително при отделните индивиди. Сегашните проучвания установяват, че настъпва определен етап, в който сексуалната потентност може да започне да намалява, като 80% от причините за импотентност са органични. Днешните мъже започват да изпитват трудности в секса на 75-85 години, но няма конкретна възраст, на която мъжете спират да извършват полов акт. Това е така, защото физическото здраве и либидото варират значително при всеки индивид. „Подмладяването“ на еректилната дисфункция е в резултат на стресови фактори, електроника, стрес, пренатоварване на работа и лоши атмосферни условия.

Болестите и тяхното влияние върху потентността

Много сърдечно-съдови заболявания се явяват причина за проблеми с васкуларизацията в областта на пениса, т.е. потока на кръвта, който да достигне до кавернозните тела, за да стане пенисът твърд. В допълнение, с остаряването на тялото, тъканта на пениса също старее, което е причина за увисването и намаляването на чувствителността му, което пряко се отразява на ерекцията. Друг важен фактор за поява на проблеми с потентността е необходимостта от употреба на определени лекарства за хронични заболявания или други, които причиняват ниско либидо – такъв пример са антидепресантите.

Хормоналният баланс и импотентността на мъжа

Когато мъжът вече не изпитва желание или осъзнава, че има сексуална дисфункция, може да се говори за хормонален спад. До 30-годишна възраст тестостеронът в мъжкия организъм е висок, но започва да намалява от 40-годишна възраст нататък. Тъй като това е основният мъжки полов хормон, той може да доведе до загуба както на физическо, така и на сексуално разположение. Примери за това са намаляване на сутрешните и спонтанните ерекции.

Има ли лечение еректилната дисфункция?

Пациенти в напреднала възраст и със заболявания като диабет и хипертония могат да достигнат до тежка еректилна дисфункция, която не може да бъде излекувана. В някои случаи лечението може да бъде използването на дилататори за подобряване на потентността, инжектиране на пениса и дори имплантиране на протеза. В последния случай дисфункцията може да бъде окончателно разрешена, но нека не се забравят и психологическите фактори! Иначе казано – ако се мислите за стар, ще бъдете.