You are currently viewing Постоянно желание, винаги разтърсващи оргазми – митовете, които вредят на секса – Част 2

Постоянно желание, винаги разтърсващи оргазми – митовете, които вредят на секса – Част 2

Трябва ли да изпитвам постоянно желание за партньора?

Концепцията, че постоянно би трябвало да изпитваме желание към партньора е доста разпространена. Тя е популярна до толкова, че когато желанието в по-дългосрочна връзка намалее, ние се притесняваме и мислим, че има някакъв проблем. Всъщност, желанието ни не съществува във вакуум и се влияе от много фактори – от това чувстваме ли се желани от партньора или колко сме изморени, дали минаваме през трудни емоционални моменти като скръб, или дори нещо толкова тривиално като стреса в работата. Често пъти дори ни се струва, че няма реална причина желанието ни е да по-ниско, но както казах – всичко, което се случва в живота ни и във връзката ни оказва влияние върху него. Отделно от това, всеки един от нас има различна чувствителност към нещата, които ни възбуждат (релаксираща топла вана, целувки по врата например) и тези, които спират възбудата ни (стрес, срам, неудовлетвореност). Важно е да знаем, че това е абсолютно нормално.  Желанието ни има своите спадове и покачвания и е възможно да имаме по-дълги периоди без желание за секс и такива със засилено желание. И когато това се случи е добре, ако можем да си дадем време и да усетим какво се случва с нас. Може би в момента имаме желание за близост, интимност и топлина, а не точно секс? Може би имаме нужда от почивка, макар и кратка или да се поглезим и да почувстваме желанието на партньора към нас?  Или обратното – имаме нужда от пространство и уединение. Възможно е и да нямаме конкретни нужди, а просто да не ни се прави секс и това е абсолютно ок.

Митът за винаги разтърсващите оргазми

Кой не иска да изпитва главозамайващи оргазми? Достатъчно е да погледнем кориците на списанията, за да разберем, че изживяването на невероятни оргазми би следвало да е основна цел на всяка жена. Всъщност – главозамайващите оргазми не са винаги възможни и това не значи, че нещо не е наред в нас. Значи, че просто имаме различни усещания и желания, в различни моменти. Още повече, не всички от нас могат да стигнат до какъвто и да е оргазъм, следвайки популярните съвети и стереотипи, които имаме за секса. Така например – изключително коментираната Г-точка. Не само, че не е точка, ами и не всяка жена може да оргазмира при стимулирането и. “Пръскането” за което толкова слушаме е не винаги възможно, а честно казано не е и винаги желано. В същото време, колкото повече работя с жени, толкова по-често чувам “Не мога да свърша от орален секс”, или “Трябва да фантазирам изключително активно, за да мога да свърша от орален секс”. И това също е нормално – често пъти идеята за орален секс е по-примамлива от действителността. Да не говорим, че оргазмът единствено от пенетрация е възможен само за 20% от нас. А така обсъждания енергиен оргазъм, се усеща по съвсем различен начин от всеки друг оргазъм. Което ни води и до истината в случая, а именно – не всички оргазми са равни. Има ОРГАЗМИ и оргазми. Не всеки един оргазъм ще е разтърсващото топло чувство, когато времето спира и съществувате само Вие и удоволствието Ви. Винаги ще има и мини малки оргазми, които макар и разочароващи понякога, могат да донесат спокойствие и наслада. И това е съвсем съвсем нормално.

Не се колебайте да зададете вашите въпроси към Ванина.

Ще получите отговор от експерт напълно безплатно и дискретно, благодарение на нашата рубрика „Попитай експертите“.

    В случай, че желаете да проведете личен разговор с Ванина Уолеб, можете да се свържете с нея чрез нейната facebook страница Vanina Tsoneva – intimacy coach.