Опасностите при орален секс

Да правите френска любов с презерватив едва ли е предпочитано, но предвид факта, че оралните ласки могат да бъдат опасни за вашето здраве, не би било излишно. Освен ако не сте абсолютно убедени в „чистотата“ на партньора си. Защото, колкото и да е неприятно, има рискове, при това – сериозни: болести като херпес, сифилис, гонорея и СПИН. Освен вагинално и ректално, те се предават и по орален път, за жалост…

Видимите травми

Сещате се – става дума за ухапвания и ожулвания по мъжките и женските полови органи. Устните и венците също не са неуязвими. Вниманието е на първо място, но ако се случи неволно – без паника! Стига да не са дълбоки и сериозни, раните заздравяват така, както и по другите части на тялото.

Скритите опасности

Те са най-коварните. Хората не са склонни да мислят за тях, но е добре да бъдете нащрек. Най-често срещаната беда е папилома вирус, който може да причини рак на гърлото. Макар и не често срещано заболяване, ракът на гърлото обикновено засяга пушачите и алкохолиците. Но този вид, който е свързан с папилома вирус, се появява най-вече при хора, обичащи орален секс. Той уврежда основата на езика, сливиците и задната част на гърлото. Симптоматиката много прилича на фарингит или ларингит – възпалено гърло, подути лимфни жлези, промяна в гласа – поради което диагнозата може в началото да бъде погрешна. Човешкият папилома вирус HPV (human papillomavirus) може да се открие в слюнката, в урината, в спермата, както и във вагиналния секрет. Предава се по полов път чрез кожата и чрез целувка, включително не по устните…

Истината е, че папилома вирус е наличен при почти всички хора, които правят секс изобщо, но в повечето случаи имунната система успява да го премахне. Има обаче друга част от хората, заразени с HPV, които така и не могат да се преборят с него и развиват карцином. Конкретният тип на HPV, който е виновен за рака на гърлото, е известен с наименованието HPV16.

Какви са предпазните средства?

Всички сме съгласни, че въздържанието е най-сигурният начин, но съвсем не е предпочитаният. Остава използването на презервативи, например тип кофердам, подходящи за орална любов. Този кондом не позволява на вагиналната течност или кръвта да навлезе в устата на партньора. Има и трето решение, което е най-разумно – вярност между партньорите. И четвърто – но не и по значение – правене на предварителни изследвания. Няма как и колкото и да звучи банално – сексът без предпазни средства наистина е опасен, при това буквално за живота.

секс магазин
Затвори менюто
×
×

Количка