Могат ли електронните джаджи  да навредят на сексуалността?

Могат ли електронните джаджи да навредят на сексуалността?

Електрониката съпътства живота ни по такъв начин, че е почти невъзможно да си го представим без нея. Дигитализацията си има обаче и своите негативи, включително върху сексуалния живот: поне така твърдят учени в областта, както и резултати от редица проведени изследвания. Вероятно и вие заспивате с телефона си, при все, че знаете как синята светлина, която излъчва дисплеят, може трайно да наруши цикъла на събуждане и заспиване. И това не е всичко, защото качеството на съня се влошава, а наред с това – и нормалният ритъм на процесите в организма. 

Връзката „липса на сън-намалено сексуално желание“

Това, което може да не осъзнаете, е че липсата на сън и ниското сексуално желание са действително свързани. Излъчваното от мобилните телефони лъчение влияе върху мозъчната дейност, което води до нарушения на съня, главоболие и умора, също така намалява производството на мелатонин – хормон, отговорен за добрия сън. 

Известно е, че недостатъчната почивка редуцира нивата на половите хормони, както при мъжете, така и при жените. В мислите на хората често тестостеронът се асоциира с мъжките дадености и сексуална мощ. В действителност, той е отговорен и за здравословното полово влечение при жените. Учени от САЩ са открили, че мъжете, които спят по-малко от пет часа на нощ в продължение на една седмица или повече, имат много по-ниски нива на тестостерон от тези, които си почиват добре през нощта. 

Промени в настроението и теглото

Липсата на сън, предизвикана от продължително навигиране по телефона, таблета или компютъра, може да допринесе за други здравословни проблеми, сред които депресия и наддаване на тегло, което – от своя страна – сериозно може да повлияе на вашето либидо, но в негативна посока. 

Влияние върху репродуктивните функции

За съжаление, същият мобилен телефон, който ви дава комуникация в чата, актуализации в социалните мрежи и спортни акценти, би могъл да повлияе и на вашето репродуктивно здраве. Електромагнитното излъчване, предавано от телефона, се отразява негативно на броя на сперматозоидите и качеството на спермата при мъжете. Някои дори смятат, че причинява други основни рискове за здравето и дори влошава на психическото равновесие. Повишената избухливост, затваряне в себе си, намалено вербално общуване са все характеристики, описващи онзи съвременен човек, който е „залепен“ за смартфона, но когото все по-малко го бива в способността за създаде поколение. Респективно, намаляването на продължителността на използването на мобилен телефон ограничава експозицията на мозъка и поддържа нормално психическото здраве.

Дамите, които планират да забременеят, трябва да променят навиците си за използване на мобилния си телефон и допускането му близо до тялото. Преместването на телефона в задния джоб или задържането му над колана също се счита за по-добър вариант за намаляване на въздействието на радиацията върху репродуктивните органи. Човек може да развие и навик да държи мобилния си телефон в чанта, вместо в джоба.

Ограничаването на използването на мобилен телефон не означава, че човек трябва да се изключи от всички комуникационни устройства – важно е просто къде по себе си съхранявате телефона и колко време го използвате.

секс магазин
Затвори менюто
×
×

Количка