Какво трябва да знаем за вагината?

Какво трябва да знаем за вагината?

Познавате ли собственото си тяло? Все пак, то винаги може да ви изненада. Вижте някои неща, които може би знаете, но има вероятност да прочитате за първи път. Представената по-долу информация не е само за дами, тъй като не би било безполезно, ако партньорът ви от мъжки род също бъде наясно с някои особености на вагината:

Първите два сантиметра от вагината имат най-изострена чувствителност.

Въпреки широко дискутираната G-точка, за която се твърди, че се намира между 5-ия и 8-ия сантиметър от вагината, установено е, че най-чувствителната зона е разположена при първите два сантиметра, защото там завършват повечето нервни окончания в този орган.

Няма определено „нормално“ количество на секреция при възбуда.

Когато една жена е възбудена, вагиналните стени секретират естествен овлажнител. Колко обаче е този секрет като количество – това е индивидуално. Някои жени доста се подмокрят, а други – съвсем малко, но достатъчно, за да има добър секс. И двете състояния са напълно нормални. Ако вагината е съвсем суха, това състояние е характерно за девойки преди пубертета, по време на кърмене и след климактериума. Също така, може да има и болестни състояния, най-често на психологическа основа, които могат да доведат до вагинална сухота. В такъв случай лубрикантите идват на помощ – използвайте ги смело! Те са за справяне именно с този проблем.

И относно бялото течение:

Някои жени се плашат, че имат „бяло течение“, което им навява мисълта за нещо нередно. Но анатомията и физиологията на женските полови органи казва друго: ежедневно могат да се отделят до две чаени лъжички белезникав секрет по време на овулация. Това количество идва от шийката на матката и целта му е да отстрани мъртвите клетки посредством вагиналния канал. На практика, по този начин вагината се прочиства. През останалата част на месеца, когато няма овулация, е нормално да се отделя до около половин чаена лъжичка секрет всеки ден. Затова са създадени малките ежедневни превръзки, които е препоръчително да бъдат използвани и подменяни поне веднъж дневно.

Във вагината има много полезни бактерии.

Това не означава, че са болестотворни. Нормалната микрофлора във вагината е задължителна за доброто женско здраве. Те предпазват този деликатен орган от опасни микроби, създавайки киселинна среда, в която болестотворните бацили просто не могат да оцелеят.

Вагината също има нужда от малко свеж въздух…

Интересно е, че много дами не са се замисляли за това. Точно както и цялото тяло, така и вагината има нужда да „диша“. Ако се блокира достъпа на въздух, например при носене на много тесни дънки, синтетични бикини и др. стягащи материи, секрецията и изпотяването създават перфектна среда за развиването на всякакви възможни инфекции.

„Пръцкането“ на вагината…

По време на секс може да се чуе този смешен звук. Полезно е както за вас, така и за партньора ви да знаете, че това е нормално и се дължи на въздуха, навлизащ вътре поради движенията на пениса.

секс магазин
Затвори менюто
×
×

Количка