You are currently viewing Какво (не) знаем за бисексуалността?

Какво (не) знаем за бисексуалността?

Понятието „бисексуалност“ е известно на полово активните. Но дали знаем всичко за него? Има още неща, които със сигурност можем да научим.

Но на първо място:

Какво е бисексуалност?

Бисексуалността е сексуална ориентация, а бисексуалните (съкратено:„би“) хора са тези, които имат способността да формират привличане и/или връзки с повече от един пол. Някои използват друг термин – пансексуалност, който означава привличане към хора от всеки пол.

Цялата разлика между двете думи е в префикса “пан”, идващ от гръцкия префикс за “всички“, докато “би” от латински означава “двоен”.

Всеки е потенциално бисексуален

Поне така твърдят сексолози и психолози и според тях дълбоко в себе си всеки от нас би могъл да бъде бисексуален. Доколко е вярно, всеки да реши сам за себе си… Човешката сексуалност е наистина сложна, лична тема. Има толкова много начини за идентифициране и единственият човек, който може да ни каже как се чувстваме, сме самите ние.

Съществуват повече бисексуални, отколкото хомосексуални хора

Твърди се, че е истина – онези, които се определят като бисексуални, са повече на брой от идентифициращите се като гейове или лесбийки. Проучване от 2011 г. в The Journal of Sexual Medicine е установило, че едва 3,1% от респондентите казват, че са би, и само 2,5% се определят като хомо.

Други проучвания са разкрили подобни резултати. И като прибавим, че мнозина ги е срам да си признаят бисексуалността, бройката става още по-голяма…

Жените по-лесно приемат бисексуалността

Съгласно проучвания, жените, независимо от тяхната сексуална ориентация,  реагират повече на бисексуалната еротика, отколкото мъжете. Това, разбира се, се оспорва.

Бисексуалност не означава непременно правене на секс

Бисексуалността е влечение, което може и никога да не бъде осъществено с полов акт с представител на собствения пол или дори с двата пола. Иначе казано – това е желание, което много често е потенциално, а не реално действие.

Понятието „бифобия“

Това е ирационален страх от бисексуалност. Доскоро около това понятие се спореше в научната литература за бисексуалността, но самите бисексуални могат несъзнателно да помогнат за поддържането на “невидимост”, като се крият.

Бисексуалността не е присъща само на хората

Има и бисексуални животни, които – в различен процент – проявяват това си влечение. Сред тях са: черният лебед, чилийското фламинго, някои видове маймуни и пингвини, косатките и афалините (видове делфини), жирафите, африканските лъвове, дълбоководните калмари. При това невинаги се нахвърлят върху създание от своя си вид… Изследователи на животинския свят са попадали на сцени, в които тигър напада крокодил, например, не с цел унищожаване…