You are currently viewing Какво е БДСМ?

Какво е БДСМ?

БДСМ е нещо, което предизвиква любопитство, но и шушукания и неуверени погледи. Често пъти очакванията са да е нещо екстремно, нещо, в което задължително има болка, камшици и кожа. Че хората, които практикуват БДСМ са изцяло облечени в латекс и изглеждат супер секси и провокативно. Всъщност, всичко това е доста далече от истината. В действителност, рядко можете да кажете дали някой практикува БДСМ само по това как изглеждат. А много от секс практиките, които виждаме в порното или практикуваме са тръгнали или са част от БДСМа (душене, пляскане и пр.).

Какво всъщност означава БДСМ като абревиатура?

БД е бондидж и дисциплина; ДС – доминация и подчинение (събмишън); СМ – садизъм и мазохизъм. Това, което повечето хора свързват с БДСМ е садизма и мазохизма и поради тази причина, визуалната идея за БДСМ е облечената в кожа домина с камшик в ръка. Да, този образ съществува в БДСМа, но той е предимно продукт на мъжкото желание и далеч не е единствения вариант на БДСМ, който съществува. Дори това, което видяхме в “50 нюанса сиво” – кожа и червени и черни аксесоари, в стая без прозорци и приглушена светлина е наистина възможна визия, но определено не е единствената. Много хора от БДСМ общността дори не харесват тази визия, както впрочем и книгата “50 нюанса сиво”, която е повече манипулация и токсичност и по-малко БДСМ. БДСМа се случва и на дневна светлина, без задължителните камшици и латекс, в къщите на много хора, под една или друга форма.

Ще минем през практиките, които влизат в БДСМа и ще поговорим накратко за всяка една от тях.

Бондидж и дисциплина – две доста основни форми на БДСМ се отнасят както до всякакви рестрикции на движението и сетивността на тялото, така и до ролеви игри в сферата на дисциплината. Често пъти те са комбинирани. Обикновено динамиката се състои от доминантен партньор, който извършва рестрикцията, “тренирането” и “наказването” и подчинен партньор, който е получателя на всичко това.

Дисциплината често включва физически дискомфорт или лека болка за подчинения, както и срам и унижение, ако това е нещо, което се харесва на двамата партньори.  Като пример за дисциплина, който най-вероятно сте виждали е типичният сценарий наказана ученичка и ядосан учител, който я налага с пръчка. Има и много други, според мен по-интересни варианти на дисциплина, които бихте могли да разучите.

Бондиджа сам по себе си, може да бъде извършван чрез всякакви методи за рестрикция, но това, което най-често ще видите са велкро ленти за рестрикция или въжета. Велкро лентите са доста очевидни като метод и употреба, затова ще се спра по-подробно на бондиджа с въжета, и по-конкретно на японския бондидж, а именно шибари. Шибари е изкуство на връзването, в което често пъти модела (човекът във въжета) е усукван, увиван, постяван в некомфортни и болезнени позиции и дори провисван във въздуха. Когато гледате снимки на хора във въжета, провесени във въздуха, често пъти израза на лицето им е спокоен и смирен. Това обаче, не бива да Ви заблуждава, тъй като шибари нерядко е труден и мъчителен процес за модела. В което, разбира се, се крие и чара му. Много често шибари не включва сексуални интеракции или дори голота – то може да бъде практикувано и само заради самото изкуство, заради игривостта, еротиката, интимността или дори мъчението и болката. В следващата част от поредицата за БДСМ, очаквайте ДС (доминация и подчинение) и СМ(садизъм и мазохизъм).

Не се колебайте да зададете вашите въпроси към Ванина.

Ще получите отговор от експерт напълно безплатно и дискретно, благодарение на нашата рубрика „Попитай експертите“.

    В случай, че желаете да проведете личен разговор с Ванина Уолеб, можете да се свържете с нея чрез нейната facebook страница Vanina Tsoneva – intimacy coach.