You are currently viewing Как горещините влияят на секса?

Как горещините влияят на секса?

Лятото е силно желан сезон, най-вече заради по-разголените тела, плажа, емоциите, топлото време… Нагонът е значително повишен, но невинаги сексът се получава добре. Защо е така?

Слънчевата светлина и нейният ефект върху хормоните

Според науката, това влияние е напълно нормално. Жегите предразполагат към релакс, тъй като стресът намалява нивото си, защото е време за отпуск. При това положение производството на стресови неврохимикали като кортизол и адреналин в организма също намалява. От друга страна, веществата, които ви карат да се чувствате спокойни, се активират – например серотонин, чието ниво се повишава поради слънцето и по-голямата двигателна активност през лятото. Тези фактори допринасят и за повишено сексуално желание.

Друго предимство на слънчевата светлина е в това, че тя кара тялото да произвежда по-малко мелатонин. Смята се, че мелатонинът може да блокира половите хормони, което от своя страна може да доведе до намаляване на сексуалното желание. Подобно на животните, с увеличаването на пролетната, а след това – и на лятната слънчева светлина, епифизната жлеза намалява производството на мелатонин и започва да активира размножителния период. При хората няма точно определен период на чифтосване, но с увеличаване на слънчевата светлина на човешкия организъм се дава повече енергия и усещане за оптимизъм. Всичко това увеличава сексуалността.

Лятото е идеалното време и за разнообразяване на сексуалния живот, включително инициативи за ролеви игри и използване на секс играчки. Причината отново е в действието на слънцето. Това по-високо състояние на възбуда води и до по-мощни оргазми, и до още повече отвореност за експериментиране и откриване на нови видове удоволствие.

И защо се случва така, че въпреки повишения нагон, летният секс  може да блокира?

Въпреки че лятното слънце може да повиши серотонина, има и точка на насищане, която може да преобърне нещата в противоположна посока. Много високите температури всъщност могат да създадат спад в сексуалното желание или дори то да е налице, прекаленото изпотяване може да попречи на качественото изпълнение. Ето защо има моменти, в които просто ви се иска да легнете под вентилатор и да си заспите в това положение.

От всичко посочено може да се направи извод, че лятната топлина може да  работи както за, така и срещу вас. От една страна, настроението и нивата на серотонин ви карат да се развихрите, но от друга, може да стане прекалено горещо, за да се търси каквато и да е интимност. През лятото нещата си имат някакви граници и трябва да съумеете да намерите „златната среда“ за себе си и партньора. 

секс магазин