You are currently viewing Интимна грижа за жените – не я пренебрегвайте!

Интимна грижа за жените – не я пренебрегвайте!

От малки си знаем правилата за основна хигиена – да си мием ръцете след използване на банята, да се пръскаме с дезодорант всяка сутрин, да сменяме бельото всеки ден… И да спазваме интимна хигиена – това някои родители някак си са пропуснали да обяснят в детайли. А е много важно.

Ще се спрем на жените. Оказва се, че дамите сами си причиняват някои инфекции, не толкова поради немарливост, колкото поради незнание как точно да се почистват отдолу.

Правилни и неправилни практики при женската интимна хигиена

Допълнителното непознаване на правилната интимна хигиена за жените идва и от различните митове кое е правилно и кое – погрешно. Това обърква дамите, които искат да поддържат перфектна хигиена във всяко едно отношение.

Нека видим истината – кое е здравословно и кое не, когато става въпрос за вагиналната грижа, за да си гарантираме здраве и чистота:

       Поддържане нормалната влажност на вагината

Влагалището по естествен път произвежда течност, за да си създаде здравословна среда. Поради тази причина не бива да се изсушава излишно, но също така трябва да се внимава да не стане натрупване на излишна влага в него, която може да доведе до инфекция и поява на бактерии.

За да не се стигне до прекомерна влага, трябва да се носи дишащо бельо, да се забърсват половите органи отпред назад, а не обратното след ходене до тоалетна и след измиване, да се сменя бързо мокро или потно бельо, особено бански костюми след излизане от водата. И когато сме в цикъл, да сменяме тампона или превръзката на всеки 4-6 часа. За същото време (или според обилността на цикъла) трябва и за изпразване на менструалната чашка.

       Почистване на вагината след секс – 100% задължително!

Колкото и да е изкушаващо сладкото заспиване след секс, не се оставяйте на мързела – просто отидете до банята за бърз интимен душ. Правенето на секс може да внесе много бактерии, дори и частици от телесни течности, лубриканти, презервативи, секс играчки. Да се уринира след всеки един сексуален контакт е също силно препоръчително, за да се изхвърлят възможно най-много от тези чужди частици, които не бива да остават вътре във вагината.

       Без агресивни сапуни

Вагината е твърде деликатна и може да се получи изсушаване или инфекция от агресивен сапун. Сапунът за тялото, който използваме за къпане, не бива да е същият, с който се измиваме отдолу. За интимната зона се продават специални спрейове и други продукти, създадени за нежна грижа.