You are currently viewing Има ли наистина женска виагра?

Има ли наистина женска виагра?

Липсата на желание за секс е най-честото оплакване, с което клиентките ми идват при мен. Често пъти получавам и въпроса “Има ли женска виагра?”, която да наподобява мъжката. Истината е, че поради многобройни разлики в това как работи желанието при мъжете и жените, както и как всъщност работи мъжката виагра отговорът е по-скоро не.

Нека първо да разгледаме липсата на желание при жените и как изобщо работи желанието при нас. Добре е да знаем, че то няма да е постоянно през целият ни живот – ще има своите спадове и пикове, които зависят от всичко, което се случва в живота ни и което може да няма нищо общо със секса. Стресът например, в 90% от случаите ще намали нашето желание, но има и хора, при които стресовите ситуации го повишават. Тревожността, не харесването на собственото тяло, малките деца, претовареността в работата – всичко това може да окаже влияние върху желанието ни. Ситуацията при жените се усложнява, тъй като, за разлика от мъжете повечето от нас изпитват контекстуално и/ли отговарящо на стимули желание. 75% от мъжете изпитват така нареченото спонтанно желание, което се появява спонтанно в секси ситуация, когато видят някой на улицата или асоциират нещо с еротика. В повечето случаи, желанието при жените се стимулира от определени действия като докосване или думи, или от определене котекст, който ние интерпретираме като еротичен.

В този смисъл, едно хапче не може да предостави нито спонтанно желание, нито да намали дисктракциите под формата на стрес, несигурност и тревожност. За тази цел доста по-добър ефект ще имат добрия сън, хубавата храна, намаляването на стреса и упражненията.

В САЩ и Канада има някои лекарства, които се изписват за подобно оплакване, но работят по различен от мъжката такава. Мъжката виагра работи на принципа на изпомпване на повече кръв към пениса и релаксация на мускулите му. От там и задържането на ерекцията става по-лесно.

Очевидно това не би имало същият ефект при жените, не само защото желанието ни в повечето случаи се случва по различен начин, но и поради факта, че при нас по-често се случва реакцията на тялото да не е достатъчна признак за това дали искаме да правим секс (това се нарича несъответствие на желанието – четете за него в следващата ни статия).

В този смисъл, за нас е по-необходимо да усетим възбудата в тялото си и да изключим дистракциите, за да можем да се свържем с желанието си. Реално и двата медикамента на пазара, които са известни като “женска виагра” работят точно с това – подпомагат производството на невротрансмитери в мозъка, като норинефрин и допамин, които могат да ни предразположат да бъдем в секси настроение. Въпреки това, към момента трудно се установява дали желаният резултат е постигнат – обикновено е по-лесно да се измери тревожността, свързана с липсата на сексуално желание и дали е намаляла като резултат на вземане на медикамента.

Важно е отново да отбележа, че няма “нормално” сексуално желание. То ще се покачва и спада с различните периоди в живота Ви и винаги ще е индивидуално и най-вероятно различно от това на партньора.

Не се колебайте да зададете вашите въпроси към Ванина.

Ще получите отговор от експерт напълно безплатно и дискретно, благодарение на нашата рубрика „Попитай експертите“.

[contact-form-7 id=“77591″ title=“Форма за контакти 1″]

В случай, че желаете да проведете личен разговор с Ванина Уолеб, можете да се свържете с нея чрез нейната facebook страница Vanina Tsoneva – intimacy coach.