You are currently viewing ХИВ – информация и превенция

ХИВ – информация и превенция

По повод първи декември – денят, в който традиционно отбелязваме усилията за превенция и борба с ХИВ/СПИН  Ви даваме малко информация за болестта, както и за най-ефективните методи за превенция

ХИВ вече далеч не е страшната болест с печален край, както е било през 80те години. Към момента съществуват изключително ефективни методи и програми, чрез които да живеете с вируса пълноценно. При правилното приемане на медикаменти за контрол на ХИВ, вирусът става неоткриваем и непредеваем при незащитен сексуален контакт. Придържането към лечението и честият мониторинг са двата фактора за задържане на тази неоткриваемост/непредаваемост.

Ако се придържате към програмата си на лечение поне 6 месеца нивата на вируса в кръвта, спермата, вагиналната и ректалната течност ще са толкова ниски, че почти няма опасност от заразяване на партньора при незащитен секс. Науката определя рискът като нищожен, пренебрежимо нисък.

Ето и начините, по които да предпазите себе си или партньора от предаване на ХИВ

Презервативи

Презервативът си остава най-употребявания и като че ли най-класическия начин за предпазване от сексуално предавани инфекции, включително ХИВ. Бонусът при тях е че предпазват и от нежелана бременност. Често срещано оплакване е обаче, че или се губи усещането, или е трудно да се намери подходящ размер. За радост обаче, модерните марки презервативи имат това предвид и можете да поръчате според размера си (https://passion.bg/product/my-size-pro-condoms-60-mm-10-pieces/ ) или да закупите модели, които са предвидени за по-добра чувствителност. Durex има подобен модел, но бих препоръчала SKYN (https://passion.bg/product/manix-skyn-extra-lubricated-10er/), тъй като те са и не-латексови. Латексовата алергия не е рядко срещана и може да е сериозна пречка за ползването на бариера. Разбира се, можете да опитате и вагинални презервативи, които се поставят вътре във вагината (https://passion.bg/product/condom-pasante-female/).

PeP/PreP

Това са медикаменти, които могат да се пият преди или след рисков сексуален контакт, а при PreP могат да се пият и по схема с цел превенция. Под рисков контакт имам предвид или секс без бариера (без презерватив) или секс, при който презервативът се е скъсал и семенна течност е попаднала в тялото. PeP се приема до 72 часа след рисков контакт, като колкото по-рано толкова по-добре. Обичайният период за приемане на PeP е минимум 28 дни. Това е по-скоро спешно лекрставо, нещо като Plan B за бременност и не е препоръчително да се приема като превантивна терапия. За тази цел е подходящ PreP. Ако искате да получите повече инфорамция за PeP/PreP можете да се свържете с Checkpoint Sofia.

Тестване

Честото тестване е най-сигурният начин да знаете статуса си и да можете да го обсъждате с партньора. За тестване в България бих препоръчала отново Checkpoint Sofia. Към тях можете да се обърнете и за психологична помощ в случай на положителна диагноза.

Не се колебайте да зададете вашите въпроси към Ванина.

Ще получите отговор от експерт напълно безплатно и дискретно, благодарение на нашата рубрика „Попитай експертите“.

    В случай, че желаете да проведете личен разговор с Ванина Уолеб, можете да се свържете с нея чрез нейната facebook страница Vanina Tsoneva – intimacy coach.