Хермафродит – какво всъщност е това?

Хермафродитите са природно явление, срещащо се както сред хората, така и сред животните, дори и растенията. Характерното при хермафродитите е това, че имат и мъжки, и женски полови органи. Съществуват и други създания, наречени псевдохермафродити, чиито външни гениталии не могат с точност да се определят като мъжки или женски, но при тях вътрешно са налице яйчници или тестиси.

Къде има най-много хермафродити?

Съгласно статистиката, хермафродитни организми има най-много сред растенията и животните, докато при хората те са по-рядко срещани. Доста животински групи, най-вече безгръбначните, нямат два отделни пола и хермафродизмът при тях е естественото им състояние. Докато някои от тези организми се оплождат заедно, други извършват т.нар. самооплождане – както и звучи, това е като да правят секс с цел потомство в собственото си тяло, без намеса на друг себеподобен партньор. По такъв начин се възпроизвеждат охлюви и ципести, както и много безгръбначни и някои риби.

А знаете ли, че всъщност по-голямата част от растенията всъщност са хермафродити? Някои специални видове правят и т. нар. смесено размножаване, което не е рядкост – т. е. видове, които притежават и мъжки, и женски, и хермафродитни цветове в един организъм. Пример за това е растението папая.

Каква е причината за съществуването на хермафродитни форми?

Хермафродитът може да се появи вследствие вариации в генетичния код. При хората хермафродити това се причинява от редки генетични заболявания.

Как изглеждат човешките хермафродити?

Обикновено хората хермафродити имат външни гениталии с пенис и затова често се считат за мъже. Но се случва така, че по време на половото съзряване им се появява менструация. В много редки случаи те генерират сперма.

Известни личности хермафродити

  • Дюти Чанд – нашумяла индийска атлетка с установени завишени нива на мъжки хормони в тялото и която успешно пребори дискриминацията, за да получи правото да се състезава с жени;
  • Шерил Чейс, известна също с другото си име Бо Лоран – американска активистка, основала Интерсекс общество на Северна Америка;
  • Хикер Чиу – съосновател на Интерсекс Азия;
  • Каролин Коси – английски модел от близкото минало, преживяла множество дискриминации, докато извоюва правото си да бъде жена, по неин избор.

Хермафродити и транссексуални

Двете понятия не означават едно и също нещо! Първите се раждат с белези на двата пола, докато вторите избират сами да сменят своя пол, без да са били родени хермафродити. Хората, които се самоидентифицират като транссексуални, са родени с типична мъжка или женска анатомия, но се чувстват така, сякаш са хванати в капан в „погрешното тяло“.