You are currently viewing 2 по-малко очевидни причини за липса на желание за секс

2 по-малко очевидни причини за липса на желание за секс

Понякога, когато нямаме желание за секс, причините за това са доста очевидни. Дали са проблеми във връзката или някаква трамва, която сме преживяли (физическа или психическа, включително раждане) – в тези ситуации разбираме, че е съвсем нормално тялото ни да реагира и да не изпитва огромно желание за сексуална игра. Но в много случаи, когато усещаме намалено ниво на желание, не можем да разберем какво се случва. Тук ще се спра на 2 възможни причини, обвързани с нас самите.

Болка или дискофморт.

С тази толкова основна, но същевременно толкова пренебрегвана причина се сблъсквам постоянно в работата си с клиентки. Има едно разбиране, че болката по време на секс е някак си нормална и очаквана при жените. Това е най-вече насаждано от лекари, които не са намерили физиологична причина за тази болка или от социума като цяло и фокуса му върху мъжкото удоволствие по време на секс. Има многобройни оплаквания за дискомфорт или болка, за които дори е трудно да намерите специалист в България – например специалисти по тазово дъно и тазови мускули. Освен това често оплаквания като вагинизъм и ендометриоза остават не диагностицирани. Да не говорим за различни алергии, като например тази от латекс и латексови презервативи (каквито са повечето комерсиални марки). За това много от нас приемат болката и дискомфорта и живеят с тях, считайки, че това е и ще остане част от живота им. От там разбира се намалява и желанието за секс, предвид, че всеки път когато правят секс, той е свързан с болка. Ако изпитвате неприятно или болезнено усещане по време на секс не отлагайте, а се вижте със специалист. Ако не получите официална диагноза, не се отказвайте – вижте се с психолог, секс коуч или специалист по тазово дъно и разберете какво се случва.

Промяна.

Нещо, което също често игнорираме като причина за спадане на сексуалното ни желание е промяната. Било то във връзката и отношенията ни (отваряне/затваряне на връзката, развод, сватба), било то в ролята, която имаме в живота (раждане) или във физиологията ни (менопауза, раждане). Всички тези съществени житейски събития няма как да не окажат влияние и на сексуалното ни желание. Случва се, особено след раждане, да искаме да възстановим сексуалните отношения с партньора възможно най-бързо, но да не се чувстваме готови/възбудени/желаещи. Това е съвсем нормално и е необходимо първо да подновим или установим по-близки емоционални отношения и тогава да преминем към еротиката и секса. При менопаузата често пъти има един отказа на приемане, че нещата са различни – че усещанията ни са различни и че начина, по който работи желанието ни е различен. Този отказ обаче ни пречи наистина да продължим напред и да подходим с любопитство към новите възможности за интимност и еротика, които съществуват. Осъзнаването и приемането на промяната и изследването на нови хоризонти са две основни посоки на работа, когато говорим за липса на желание след житейска промяна.

В следващия пост, четете за причини за ниско желание, произлизащи от отношенията с партньора.

Не се колебайте да зададете вашите въпроси към Ванина.

Ще получите отговор от експерт напълно безплатно и дискретно, благодарение на нашата рубрика „Попитай експертите“.

    В случай, че желаете да проведете личен разговор с Ванина Уолеб, можете да се свържете с нея чрез нейната facebook страница Vanina Tsoneva – intimacy coach.